2024. április 25. csütörtök

2022. május 16., hétfő 08:07

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. május 16., hétfő (OS) - Miért fontos, hogy valamennyi abroncs azonos mintázatú legyen? Egyik korábbi sajtóközleményünkben arról írtunk, hogy mire figyeljünk a tavaszi abroncscsere során. A keveset vagy alig használt járművek, illetve abroncsok kapcsán felmerül az a kérdés is, hogy takarékossági okokból lehet-e keverni a téli és nyári mintázatot? Hiszen, ha csak két abroncsot kell lecserélni, máris spóroltunk… A válasz nagyon határozott NEM!

Nem arra való

A téli körülményekre optimalizált gumiabroncsok számára a nyári hőmérsékleti viszonyok már túl magasak. A puhább gumikeverék tovább lágyul, ami növeli a fékutat, rontja a kanyarstabilitást, tehát fokozza a balesetveszélyt. A téli abroncsok nyári használata a gumiabroncsok következő téli tulajdonságait is negatívan befolyásolják, és nem lesznek már képesek az eredetileg tervezett hatásfokuk elérésére, így se télen, se nyáron nem jelentenek optimális megoldást. A nem az évszaknak megfelelő abroncsok használatával nem csak épségünket veszélyeztetjük, de a pénztárcánknak sem kedvezünk, hiszen abroncsaink élettartamát is lerövidítjük, ezzel nagyobb kiadást generálva, mint amit egy-egy téli és nyári gumigarnitúra beszerzése jelentene. Van egy kiskapu: ha szinte egyáltalán nem, vagy ha csak havi néhány tíz kilométer erejéig használjuk az autónkat, fent hagyhatjuk a téli szettet. A cikk teljes terjedelmében a HTA honlapjának hírek rovatában olvasható.

Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség