2024. április 16. kedd

2022. május 16., hétfő 12:42

A Magyar Vöröskereszt közleménye
    Budapest, 2022. május 16., hétfő (OS) - Ma van a Magyar Vöröskereszt megalakulásának 141. évfordulója

1881. május 16-án alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét.
A jeles alkalom okán a szervezet koszorút helyezett el a Magyar Nemzeti Múzeum külső homlokzatán tavaly felavatott emléktáblánál.
Az ünnepségen fellépett a Magyar Vöröskereszt Canterino Kórusa, Árvai Dániel vezényletével – amely áprilisban a Vox Lucensis nemzetközi kórusversenyen ezüst minősítést kapott. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egyik bázisiskolája, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai pedig versekkel színesítették a programot.
A Magyar Vöröskereszt megalakulása óta jelen van az ország legfontosabb történelmi eseményeinél, tevékenyen szerepet vállal az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében. Emellett évente 10.000 véradóeseményt szervez országszerte, komplex szociális ellátórendszer fenntartásával és lakossági segélyezéssel fordul a legkiszolgáltatottabbak felé, valamint elsősegélynyújtó tanfolyamokat és vizsgákat szervez, hogy minél többen sajátíthassanak el életmentő fogásokat. Idén február óta pedig az Ukrajnából érkező menekülteket segíti, eddig több mint 200.000 alkalommal nyújtott segítő kezet a háború elől menekülőknek.

Kiadó: Magyar Vöröskereszt