OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2022. június 18., szombat 14:59

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2022. június 18., szombat (OS) - Az MKOE is szeretné kielemezni a katás adatokat

    Az MKOE is szeretné kielemezni a katás adatokat

Az MKIK beszámolója szerint adatokat kaptak a NAV-tól, ami alapján kielemezték a katásokat. Remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, úgy Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is szeretné ugyanazt az az adatcsomagot megkapni, ezért megkeresést küldtünk a NAV és a Pénzügyminisztérium számára.

Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók és cégek fogadnak be valós ügyletek után katás számlákat.

A kamara az adócsalásos minősítésnek alátámasztására egy gumiszabályt is idéz az adózás rendjéből, ami sajnos hamis magyarázat, mert a tételes KATA szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni. A kamara szakértőinek ajánljuk még a témában ennek a latin idézetnek is a tanulmányozását:

lex specialis derogat legi generali.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.