2024. április 25. csütörtök

2022. június 20., hétfő 11:17

A gazdaságfejlesztési miniszter közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. június 20., hétfő (OS) - Megújul a Széchenyi Kártya Program

A kormány 2022. június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi Kártya Program eddig elért eredményeit, és döntött a Program folytatásáról. A megújult Széchenyi Kártya Program fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelei 2022 júliusától év végéig érhetőek el országszerte. A Program keretében elérhető hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett.
     A magyar Kormány elkötelezett abban, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére is támogassa a magyar családokat és a hazai vállalatokat. A kis- és középvállalatok hazánk gazdasági gerincét alkotják és több százezer család megélhetését biztosítják, ezért hiteloldali támogatásuk kulcsfontosságú. A magyar Kormány célja, hogy a háború okozta gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló eszközei segítségével elkerülje a hitel nélküli gazdasági növekedés kialakulását. Korábban, 2009 és 2013 közötti időszakban már láthattuk, hogy a hitel nélküli gazdasági növekedés káros, a növekedés kulcsfontosságú pillére a megfelelő mértékű és egészséges szerkezetű hitelezés a vállalkozások számára. Ezt a gazdaságpolitikai célt a kkv-finanszírozás feltételeinek javításán keresztül kamattámogatás és hitelgarancia nyújtásával tudja segíteni a Kormány.
     A kkv-finanszírozás feltételeinek javítását szolgálja a Kormány legutóbbi döntése a Széchenyi Kártya Program meghosszabbításáról, melynek segítségével a kkv-k fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hiteltermékeket érhetnek el 2022 júliusától országszerte. A döntés értelmében a hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett.