OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2022. június 22., szerda 11:08

A Legfőbb Ügyészség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. június 22., szerda (OS) - Dr. Polt Péter legfőbb ügyész június 21-én a hivatalában fogadta Ivan Geshev bolgár legfőbb ügyészt

    Dr. Polt Péter a találkozón beszámolt a bolgár kollégájának az eredményes bűnügyi és igazságügyi fellépés nyomán folyamatosan csökkenő magyarországi bűnözésről – amely tavaly az elmúlt harminc év legkedvezőbb adatát mutatta -, valamint külön is a rasszizmus, a gyűlöletbűncselekmények kedvező mutatóiról, eredményes visszaszorításáról.
A magyar legfőbb ügyész felhívta a figyelmet a korrupció fogalmának eltérő köznapi és büntetőjogi értelmezésére, a korrupció érzékelés és az objektív adatok közötti különbségre, továbbá arra, hogy a magyar ügyészség kiemelten kezeli a korrupció elleni fellépést.

A két legfőbb ügyész egyetértett abban, hogy az Európai Ügyészség a jelenlegi struktúrában - a nemzetközi bűnügyi együttműködés más, már eddig is jól működő formáihoz (mint például az Eurojust) képest - hatékonysági kérdéseket vet fel.

Dr. Polt Péter kiemelte, hogy bár Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, ugyanakkor folyamatosan kapcsolatban áll vele. Ennek elősegítésére - a nem csatlakozott országok közül elsőként és eddig egyedüliként - 2021 áprilisában a magyar ügyészség együttműködési megállapodást kötött az Európai Ügyészséggel.
Dr. Polt Péter és bolgár kollégája egyetértett abban is, hogy az ügyészség függetlensége fontos szerepet játszik a jogállam rendszerében.

     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.