OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. június 29., szerda 17:28

Dr. Túri Anikó pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár közleménye
    Budapest, 2022. június 29., szerda (OS) -

    
Dr. Túri Anikó államtitkár: Mindenki fontolja meg a hitelmoratórium meghosszabbítását

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság következményeinek enyhítése és a családok megvédése érdekében a Kormány 2020 márciusában bevezette a hitelmoratórium intézményét. A nemzetközileg egyedülálló intézkedés lényege az, hogy a moratóriumot igénylők mentesülnek a hitelük törlesztőrészleteinek fizetése alól. Ma már egyértelmű, hogy sehol máshol a világon nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a rászoruló családok és vállalkozások.
Tekintettel a háborús inflációs és gazdasági helyzetre a moratórium igénybevételének lehetőségét a Kormány - immáron negyedik alkalommal - 2022. június 16-ai ülésén meghosszabbította. A döntés értelmében, a moratóriumban részt vevők 2022. július 31-ig tudnak nyilatkozni hitelt nyújtó bankjuknál arról, hogy 2022. december 31-ig továbbra is igénybe kívánják venni a törlesztőrészletek alóli mentesítést.
A Kormánynak a hosszabbításra vonatkozó döntése csak olyan rászoruló lakosokra (nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük) és vállalkozásokra (amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza) vonatkozik, akik jelenleg is igénybe veszik a kedvezményt. A magyar Kormány továbbra is elkötelezett minden magyar család és hazai vállalkozás védelme mellett, ugyanakkor mindenki figyelmét felhívja arra, alaposan mérlegelje, továbbra is élni kíván-e a moratórium lehetőségével.  Kérjük azokat, akik képesek törlesztőrészleteik újbóli fizetésére, különösen, akik már 2020 márciusa óta a rendszerben vannak, hogy csak tényleges rászorultságuk, nehéz anyagi helyzetük esetén vegyék igénybe továbbra is a moratórium intézményét. A törlesztőrészletek ugyan nem lehetnek magasabbak a rendszerből való kilépést követően, azonban a futamidő és a hitelterhek egyértelműen növekedhetnek.

Kiadó: dr. Túri Anikó
pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár,
Gazdaságfejlesztési Miniszter


-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.