2024. április 25. csütörtök

2022. augusztus 14., vasárnap 16:40

A Székesfehérvári Egyházmegye közleménye
    Budapest, 2022. augusztus 14., vasárnap (OS) - Tájékoztató a székesfehérvári Szent István király székesegyház teljes belső felújításáról

2022. július 31-ig Jeszeniczky Ildikó Munkácsy-díjas festő-restaurátor művész vezetésével elkészült 2000 m2 falkép tisztítása és konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 m2 vászonkép, illetve az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. Elkészült közel 1500 m2 műmárvány és stukkó felület, valamint a szószék és minden fém berendezési tárgy helyreállítása. Bodnár Gyula tárgyrestaurátor művész vezetésével az összes fából készült barokk szobor, az oltárképek keretei, sekrestyebútorok és egyéb fa berendezési tárgyak restaurálása is megtörtént. A munkák során 424 m2 felületet aranyoztak be a szakemberek, közel 1,4 kg arany felhasználásával. Az orgonakarzat feletti többször átfestett 19. századi Szent Cecíliát ábrázoló festmény helyére a barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falkép készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem emeritus rektora, Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festőművész tervei szerint. A középkor óta álló, mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház teljes restaurálása mellett egy kortárs műalkotással is gazdagodott 2022-ben.
A műtárgyak restaurálása mellett korszerű audió-vizuális rendszer telepítése, épületgépészeti és vagyonbiztonsági korszerűsítés és a szükséges építőmesteri munkák kivitelezése is megtörtént.
A kutatást és kivitelezést is magában foglaló, 6 évig tartó projektben több mint 150 közreműködő vett részt.

Kiadó: Székesfehérvári Egyházmegye