OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. augusztus 25., csütörtök 15:00

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. augusztus 25., csütörtök (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja Magyarország Kormánya figyelmét arra, hogy hazánk gazdasági teljesítménye lehetővé, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

    A Magyar Államkincstár (MÁK) által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző hazai egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot. A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint.
Az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a Covid-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.
Eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 6,5%-os GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére. A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban.
Mindezek alapján az OSZ azt kéri, hogy a Kormány mihamarabb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománynak rendezéséről. Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással.
Az OSZ továbbra is szükségesnek tartja, hogy a Kormány részéről megszülessenek azok a finanszírozási döntések, amelyek révén meg lehet akadályozni a kórházi adósságok keletkezését.

     Kiadó: Orvostechnikai Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.