OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2022. szeptember 19., hétfő 09:19

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 19., hétfő (OS) - Csökkenthető a sclerosis multiplex kockázata? Mivel az agyat és a gerincvelőt megtámadó, ezzel számos idegrendszeri tünetet kiváltani képes sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál diagnosztizálják, a kutatók a gyermek-, a tinédzser és a fiatal felnőttkorban keresik a betegség lehetséges kiváltó okait – hangzott el a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezet Országos SM Napon Tatán.

        – A betegség nem örökölhető a klasszikus módon: nincs egyetlen "SM gén", amit a szülő továbbadhatna a gyermekének. A hajlam örökölhető, ám amellett számos más tényezőnek kell együtt állnia, hogy abból SM alakuljon ki. Nem tudunk egyetlen okot megnevezni, aminek következtében valakinek az immunrendszere megtámadja a saját idegrendszerét, de egyre több tényezőt ismerünk, ami hozzájárulhat a kockázat növekedéséhez – fogalmazott dr. Rajda Cecília, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság alelnöke.
     Rajda Cecília elmondta: a nyállal terjedő Estein-Barr vírusfertőzés úgy tűnik, hogy sokszorosára növelheti az SM kialakulásának kockázatát, ám az általában lázat és torokfájást okozó vírusfertőzésen szinte mindenki átesik gyerekként, mégis csak kevesen lesznek SM betegek. A gyermekkori elhízás és a kevés napfény, az ezzel együtt járó D-vitamin-hiány is rizikótényező, ahogyan a dohányzás is. Arra viszont még nincs konkrét válasz, hogy a genetikai, a környezeti és az életmódbeli hatásoknak milyen találkozása esetén alakul ki a sclerosis multiplex.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.