OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2022. szeptember 19., hétfő 09:19

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 19., hétfő (OS) -

        – Amíg megelőzni nem tudjuk a sclerosis multiplexet, a lehető legkorábbi diagnózisra és mielőbbi kezelésre kell törekednünk, mert ez lehet a kulcsa a visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodások kivédésének, illetve lassításának – szögezte le dr. Jobbágy Zita neurológus főorvos. Hozzátette: kihívás az SM betegek gyógyszereit beállítani, mert amíg egy terápiától több éves, akár évtizedes távon remélhető a betegség lassítása, a mellékhatásokkal sokkal hamarabb lehet szembesülni. A főorvos kiemelte: türelem és terápiás fegyelem kell a betegek részéről, a mellékhatások többsége jól kordában tartható. Széles terápiás paletta áll Magyarországon is rendelkezésre, egy ma felfedezett SM beteg az életminőségét és az életkilátásait tekintve is jobb helyzetben van, mint akár csak tíz évvel ezelőtt lett volna. Ettől még sajnos az SM ma is egy súlyos szövődményekkel fenyegető betegség, ezért nagyon fontos, hogy a betegek ne maradjanak magukra, ne szigetelődjenek el, minden szakorvosi kontrollon vegyenek részt és a társbetegségekre is irányuljon kellő figyelem.
     – Amíg nincs látható, konkrét fizikai állapotrosszabbodás, nehéz lehet elfogadtatni a családtagokkal, munkatársakkal az SM betegség miatt megélt korlátokat – hangsúlyozta Győrfi Andrea klinikai szakpszichológus. Hozzátette: tudatosítani kell, hogy a sclerosis multiplex kihathat a gondolkodásra, a koncentrációra, a térbeli tájékozódási képességekre, de okozhat állandósuló fáradékonyságot is.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.