OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2022. szeptember 20., kedd 14:04

A Táncház Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 20., kedd (OS) - Ősszel folytatódik a Táncház Akadémia – Kötetlen forma, hiteles tartalom

        A "Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa" nagyszabású programsorozat 2022-es felvezető eseményeihez a Táncház Egyesület is csatlakozott Táncház Akadémia elnevezésű projektjével. A nyár folyamán Lovason, a festői szépségű Balaton-felvidéki faluban, az Agóra Veszprém "összes termeiben" és a Keszthely melletti wellness-paradicsomban, Gyenesdiáson megvalósult alkalmak mindegyike a népzene, a néptánc és a tárgyalkotás más és más elemeire fókuszált, az adott helyszín adottságaihoz igazodva. Abban azonban nagyon is közösek voltak, hogy az előképzettséggel nem feltétlenül rendelkező résztvevők szabadon kapcsolódhattak be a párhuzamosan futó programokba. Az interaktív foglalkozások az éppen fél évszázados táncházmozgalom gyakorlatára épülnek, amelynek lényege, hogy kötetlen formában, a "szórakozva tanulás" eszközeivel sajátíthatják el kicsik és nagyok a népi műveltség ránk maradt értékeit. Hogy aztán az élő zenére megismert hiteles táncfigurák, a helyi hagyományokból szemezgetett dalkincs, a természetes anyagokból készített tárgyak élménye a hétköznapokon is átélhetővé tegye a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek népművészetét. A jubileumi évben a Táncház Akadémia sorozatot végigkíséri a "Táncház 50" alkalmából készült kötet és vándorkiállítás bemutatása is. Nem lesz ez másként október utolsó hétvégéjén, a sorozat idei záróakkordjának helyszínén, Marcaliban sem.

     Kiadó: Táncház Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.