OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2022. szeptember 21., szerda 10:15

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 21., szerda (OS) - KÖZLEMÉNY a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6-18 év közötti gyermekek pályaalkalmassági/IQ felmérésével kapcsolatos adatkezelésről.

    A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tudomására jutott, hogy az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnökének rendelkezése alapján, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6-18 év közötti gyermekek az intelligenciaszintjük felmérésére irányuló – az interneten elérhető – teszt kitöltésére kötelezettek, amely kötelezettség teljesítését a gyermekek gyámjainak (helyettes gyámjainak, nevelőszüleinek, illetve a gyermekotthon/lakásotthon nevelőinek) kell biztosítaniuk.

A Hatóság a teszt kitöltésére szolgáló honlapon próbaregisztrációt végzett, annak működését, szabályzatait áttekintette. A Hatóság megállapította, hogy a szóban forgó adatkezelési műveletekkel összefüggésben jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, figyelemmel arra is, hogy azok során a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatainak harmadik országbeli adatkezelő általi kezelésére is sor kerülhet, amely adatkezelés jogszerűségére irányadó feltételek teljesülését, az érintettek megfelelő tájékoztatását és az őket megillető jogosultságok gyakorlásának lehetőségét a Hatóság nem látja maradéktalanul biztosítottnak.

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.