2024. április 20. szombat

2022. szeptember 23., péntek 11:56

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) - A vagyonadó bevezetésével lehet csak igazságos a közteherviselés!

Az ország egyik leggazdagabb emberének, Jellinek Dánielnek az érdekeltsége bezárja a csepeli munkásszállót, ezzel utcára téve 200 embert. Az LMP szerint a hasonló helyzetek tartós megoldása, ha véget vetünk a gazdag emberek és cégek "adózás alóli felmentésének", és ők is teherviselő képességüknek megfelelően, azaz nagyobb mértékben hozzájárulnak a közfeladatok ellátásához.
     Jellinek a 10. leggazdagabb magyar a Forbes listája szerint, 189 milliárd forintos vagyonnal. Érdekeltsége, az Indotek Group közölte a lakókkal, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt bezárják a Csepel Művek területén működő "Zászlós Szállót". Ezzel a hideg utcára kerül 200 ember, köztük 50 gyerek.
     Lehet a tulajdonos jóindulatára is apellálni, ám ez csak részleges megoldás lehet. Az LMP szerint a valódi megoldás az, ha azok is rendesen fizetnének adót, akik eddig nem tették: a gazdag emberek és cégek. Ebből a bevételből el lehet látni olyan szociális feladatokat, mint az ilyen szállók fenntartása.
     Többször javasoltuk a vagyonadó bevezetését milliárdos vagyonokra. A javaslat szerint a vagyonadó sávos lenne, mértéke 10 milliárdos vagyon felett évi 3%. Ez azt jelenti, hogy csak Jellinek Dániel 5,7 milliárd forinttal többel járulna hozzá a közfeladatokhoz. Csak ebből az összegből sok munkásszálló fenntartását lehetne fedezni, de jutna most bezáró könyvtárakra, művelődési házakra, múzeumokra is.

Bakos Bernadett
országgyűlési képviselő