OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2022. szeptember 23., péntek 13:17

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) - A Magyar Ateista Társaság az Ombudsmanhoz fordul a diszkriminatív népszámlálási kérdés miatt

    A KSH a közelgő népszavazáson az ateisták számára kizárólag a vallások, felekezetek között teszi lehetővé az ateista világnézetük feltüntetését, miután a kérdőíven 2011-ben szereplő, különálló ateista válaszlehetőséget megszüntették.  
A Magyar Ateista Társaság megkereste a KSH-t és az egyeztetés során jelezte, hogy ez nem csak szakmailag súlyos hiba, hanem meg is erősíti azt az ateistákkal kapcsolatos tévhitet, miszerint az ateizmus vallás. A MATT leszögezi: az ateizmus nem vallás, hanem bármilyen istenhittől mentes világkép.
A KSH azonban minden megoldási javaslatot elutasított arra hivatkozva, hogy már nincs elég idő a változtatásra, csak arra lett volna hajlandó, hogy teljesen eltávolítsa az ateista opciót a vallások közül. A MATT például jelezte, hogy már maga a kérdés sem világnézetileg semleges, mivel azt sugalmazza, hogy a választ adónak kell, hogy legyen vallása, felekezete. A KSH erre a felvetésre azt válaszolta, hogy a kérdés csak az emberek vallására, nem pedig a világnézetére kíváncsi; vagyis a nem vallásos állampolgárokat hátrányosan diszkriminálja.
Mivel a KSH az egyeztetés során egyetlen kompromisszumos megoldási javaslatot sem volt hajlandó elfogadni, ezért az Alapvető Jogok Biztosához fordultunk, hogy megpróbáljuk az ateista, agnosztikus, nem vallásos  állampolgárok számára egyenlő és korrekt népszámlálási kérdést biztosítani a népszámláláson.

     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.