OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2022. szeptember 23., péntek 14:26

A Magyar Neuroimmunológiai Társaság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) - Érfalgyulladás: ezreket érint, mégis nehezen derül ki. Visszatérő fejfájást, gondolkodási nehézséget, akár személyiségváltozást is okozhat, de epilepsziás roham vagy életveszélyes agyi érelzáródás is lehet a szövődménye, sőt akár az első tünete is az agyban vagy a gerincvelőben kialakuló érfalgyulladásnak – hangzott el a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

    – Az artériák gyulladása kis és nagy ereket egyaránt érinthet, a teljes szervezetben bárhol előfordulhat. Ez a vasculitis, ami gyakran okoz ízületi panaszokat, de a bőr, a vese, a tüdő, illetve gyakorlatilag bármelyik szerv érintett lehet. Neurológiai kihívással akkor találkozunk, amikor az érfalgyulladás átterjed a központi idegrendszere, vagy már eleve az agy vagy a gerincvelő ereiben alakult ki a gyulladás – magyarázta prof. dr. Illés Zsolt a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

– Becslések szerint Magyarországon mintegy háromezer embert érint az immunrendszer hibás működése miatt kialakuló érfalgyulladás valamely formája. A betegség, különösen annak agyat is érintő formája, igen ritka, ezért fontos beszélni róla, hogy a panaszos páciensek és a szakorvosok is gondoljanak a vasculitis eshetőségére is, mert a mielőbbi gyógyszeres kezelés alapvetően befolyásolhatja a betegek további sorsát. Ahogyan a vasculitis életveszélyes állapotot is kiválthat, megfelelő terápiával teljes tünetmentesség, gyakorlatilag gyógyulás is elérhető – fogalmazott Illés Zsolt.

     Kiadó: Magyar Neuroimmunológiai Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.