2024. április 25. csütörtök

2022. szeptember 23., péntek 14:26

A Magyar Neuroimmunológiai Társaság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) -

– Egyes fertőzések hozzájárulhatnak autoimmun betegségek megjelenéséhez, ráadásul az érintett betegeink egy részét a gyógyszeres kezelések fogékonyabbá tehetik más betegségekre is – indokolta dr. Mike Andrea, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság vezetőségi tagja, miért szenteltek külön szekciót a fertőzéseknek is. Kiemelte: az immunrendszer működésére ható gyógyszereket alkalmazó betegeknél nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőzések megelőzésére, ennek része a koronavírus-elleni vagy a hamarosan ismét aktuálissá váló influenza elleni védőoltások megfelelő időzítése is, erről a háziorvos mellett a kezelőorvossal is mindig javasolt egyeztetniük a betegeknek.

– Az immunrendszerből eredő neurológiai betegségeknél akkor van esélye a betegeknek a minél korábbi diagnózisra és optimális kezelésre, ha az egyes szakterületek rálátnak egymás munkájára, ismerik egymás gondolkodását. Ezzel csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a betegek súlyos szövődményekkel fenyegető betegségekkel hosszú heteken, hónapokon át bolyongjanak az egészségügy útvesztőjében. Ennek érdekében a neurológusokon túl a radiológia, az infektológia, az immunológia, a patológia, a reumatológia képviselőit is meghívtuk a szakmai tanácskozásra, ahová végül közel háromszáz szakorvos érkezett az országból – foglalta össze dr. Bíró Zita, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság főtitkára.

További információ, interjúszervezés:
B. Papp László sajtószóvivő