OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 10. szombat
Ismertető


2022. szeptember 28., szerda 13:54

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 28., szerda (OS) - A kiemeltként kezelt Gellért-hegy – Citadella projektről az a vélelem, hogy az erről szóló döntéseihez a Kormánynak nélkülöznie kellett egy szellemiségében és tartalmában legalább olyan komplex, kreatív és korszerű településrész-fejlesztési koncepciót, mint amilyen például a sikeres Liget Projekthez készült.

    A Gellért-hegy és a tetején lévő két létesítmény jelentősége nemzeti identitásunk egyik alapvető tárgyi tényezője, emléke és jelképe. Ezért történelmi és spirituális, településképi és településrész-fejlesztési szempontból többről van itt szó, mint csupán parkfelújításról, a szabadságharcosok múzeumának létesítéséről, illetve a Citadella "szovjet-barokkra" hajazó átépítéséről, lépcsőjéről és mesterkélt parkosításáról.
A jelenlegi tervek, a zöldterület és a Citadella építmény megújítási koncepciója a Szent-Gellért hegyhez méltatlanul leegyszerűsítettek, nélkülözik a kellő innovációt, kreativitást.
Az erőltetett siklóról szóló terv, a Gellért-hegy Hegyalja úti oldalára, alagút kombinálásával pilonokra tervezett funikulár (sikló) csak látszólag környezetkímélő és igen drága, nem hatékony beruházás lenne. A tervezett felső fogadóépület-komplexum már túl nagy zöld felületet foglalna el és feleslegesen megkontrázná a Citadella épület és a Szabadság szobor látványát. Nem szünteti meg, hanem a Rácfürdőhöz transzponálná át a turistabuszokat. Az utazás közben feltáruló látvány pedig túl szűk lenne, hogy az valóban turisztikai attrakció legyen.
     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.