OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 10. szombat
Ismertető


2022. szeptember 30., péntek 14:15

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 30., péntek (OS) - Nyilvánosak a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó intézményi bemeneti feltételek

        Fontos, hogy azok a jó gyakorlatok, melyek a hallgatóknak kedvezőek voltak (többek között a szakképzésből való egyetemi bejutás, a több pontszámítási mód közül a legjobb érvényesítése, az oklevél alapján történő pontszámítás) a jövőben is megmaradnak és a felsőoktatásba történő bejutás könnyebbé válhat a korábban tanulmányokat végző, vagy diplomával még nem rendelkezők számára. Külön figyelmet érdemel, hogy önkéntes tartalékos katonai szolgálattal elérhető 16/32/64 többletpont az 500 ponton felül jár a felvételizőknek. (Tizenhat többletpont azoknak jár, akik hat hónap alapkiképzésben; harminckettő többletpont azoknak jár, akik hat hónap szakkiképzésben; hatvannégy többletpont pedig azoknak, akik egy éves szakkiképzésben vesznek részt)
     A képzésüket 2024 szeptemberében kezdők már az új szabályok szerint kerülhetnek be a felsőoktatásba, ugyanakkor a jelentkezők számára előnyösebb változások esetében nem szükséges a két éves felkészülési idő, így már a 2023. évi általános felvételi eljárás során eltörlésre kerül az emelt szintű érettségi vizsga kötelezettsége, a kiemelt szakok minimum ponthatára, valamint az alap- és osztatlan képzés esetében a 280, a felsőoktatási szakképzés esetében a 240 és a mesterképzés esetében az 50 minimumpont kötelezettsége is.

     Kiadó: Kulturális és Innovációs Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.