2024. április 16. kedd

2022. szeptember 30., péntek 16:10

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 30., péntek (OS) - Árnyékkormány: Putyin illegitim álnépszavazásának eredményét sosem fogjuk érvényesnek tekinteni

Néhány nappal ezelőtt szabálytalan "népszavazást" tartottak ukrán megyékben az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az orosz befolyásolással és katonai megfélemlítéssel megtartott álnépszavazások eredménye ismert. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken pedig már be is jelentette a négy ukrán megye elcsatolását.

Az Árnyékkormány határozott véleménye, hogy az az álnépszavazás, ami az orosz agresszor befolyása, és erőszakos akarata szerint ment végbe, biztosan nem tükrözi az ukrán területeken élők akaratát. Putyin háborús bűnös, aki megsértette a nemzetközi jogot, és ártatlan emberek halálért felelős. Ezért ezt a népszavazást illegitimnek tekintjük, ezért annak eredményét sosem szabad érvényesnek elfogadni.

Rónai Sándor

Árnyék-külügyminiszter