OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. október 21., péntek 19:39

Az Országgyűlés Sajtóirodája közleménye
    Budapest, 2022. október 21., péntek (OS) - Kazahsztánban tárgyalt Lezsák Sándor

    Az Országgyűlés alelnöke látogatása során Asztanában megbeszélést folytatott Jerlan Kosanov-val, a Kazah Köztársaság Parlamentje elnökével, akivel megemlékezett a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30.évfordulójáról. A megbeszélésen áttekintették a két ország kapcsolatait, amelyek a stratégiai partnerség szintjén vannak. Megállapították, hogy a parlamenti kapcsolatok szintén szorosak, s ezek terén a következő esemény a kazah házelnök 2023 első felére tervezett hivatalos budapesti látogatása lesz.

Az Országgyűlés alelnöke megbeszélést folytatott továbbá Darkhan Kidirali-val, a Kazah Köztársaság információs és társadalomfejlesztési miniszterével, Szajaszat Nurbek tudományügyi és felsőoktatási miniszterrel, valamint a Nazarbajev Egyetem vezetésével. E megbeszéléseken napirenden voltak a magyar fél által biztosított Stipendium Hungaricum ösztöndíjak mellett az egyetemek közötti kapcsolatok, így kiemelten a kecskeméti Neumann János Egyetem és a kazah felsősoktatási intézmények közötti együttműködés kialakítása.

A kazah tárgyalófelekkel való találkozókon Lezsák Sándor szólt a 2023-as Petőfi-évfordulóról, amely alkalmából a Lakitelek Népfőiskola a TÜRKSOY-jal (Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete) együttműködve egy nemzetközi Petőfi-műfordítói pályázatot ír ki. Látogatása során az Országgyűlés alelnöke Alzsír-ban megkoszorúzta a sztálini idők alatt oda hurcolt magyar nők emlékművét.
     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.