OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. október 23., vasárnap 19:17

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. október 23., vasárnap (OS) -

    A fényképek története ráadásul igencsak rendhagyó, mindkét fotóriporter képei kalandos úton jutottak vissza Magyarországra.
A svájci Jack Metzger kis fotóügynöksége, a zürichi Comet AG az ötvenes években főleg helyi témákkal foglalkozott. 1956-ban azonban Metzger volt az egyedüli svájci tudósító Magyarországon, aki október 31. és november 3. között négy napot töltött Győrben és Budapesten, majd hazatérve a magyar menekülteket kezdte dokumentálni. Metzger fotóira a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (Eidgenössische Technische Hochschule) könyvtárának online fotótárában talált rá egy önkéntes Fortepan szerkesztő. A könyvtár pedig partner volt abban, hogy a képanyagot digitalizálják és szabadon hozzáférhetővé tegyék.

"Elmenekültem az orosz tankok elől, biztonságban vagyok" - táviratozta Peter Isaac édesanyjának november 4-én. A később The Guardian néven ismertté vált újság fotóriportere november elsején érkezett Magyarországra, és négy tekercs filmen örökítette meg a forradalom eseményeit. Ezek közül hármat tudott ismerősein keresztül kicsempészni Magyarországról, a fotók hosszú évekig pihentek egy skóciai fészerben. Oliver Isaac, apja halála után tíz évvel fedezte fel az értékes kópiákat. Egy Angliában élő magyar barátjával való beszélgetés során került szóba az ’56-os forradalom témája, ekkor merült fel, hogy a fotókat a magyar közönséggel is meg kellene osztani.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.