OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2022. október 25., kedd 13:10

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. október 25., kedd (OS) - Magyarország és Törökország közös múltja előtt tiszteleg az osztrák-magyar katonák emlékműve a Gallipoli-emlékparkban, a törökországi Canakkaléban.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter közösen adták át az I. világháborúban a Dardenellák védelmében küzdő osztrák-magyar tüzéreknek emléket állító emlékművet.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében kiemelte: minden háborúzó nemzetnek vannak olyan helyei, amelyek sorsdöntő csaták helyszínei, és amelyeket az ott tanúsított bátorság, önfeláldozás és személyes áldozat emel a nemzeti emlékhelyek közé. Ezek közül is kiemelkednek az első világháború gigantikus csatáinak színterei. Az ezeken vívott harcok a legnagyobb erőfeszítésekre kényszerítették az itt harcolókat, a modern fegyverek addig soha nem látott veszteségeket okoztak a soraikban.  

Hozzátette: Gallipoli is egy olyan csatahely, ahol a török katonák hősiesen küzdöttek egy ugyanolyan bátran és elszántan, de sokkal jobban felszerelt ellenféllel. Ebben a helyzetben nyújtott segítséget az Osztrák-Magyar Monarchia, amikor tüzérütegeket küldött a török hadsereg támogatására. A tüzérséggel magyar katonák is érkeztek, és együtt harcoltak a török katonák oldalán.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.