2024. április 24. szerda

2022. október 25., kedd 13:10

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. október 25., kedd (OS) - Magyarország és Törökország közös múltja előtt tiszteleg az osztrák-magyar katonák emlékműve a Gallipoli-emlékparkban, a törökországi Canakkaléban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter közösen adták át az I. világháborúban a Dardenellák védelmében küzdő osztrák-magyar tüzéreknek emléket állító emlékművet.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében kiemelte: minden háborúzó nemzetnek vannak olyan helyei, amelyek sorsdöntő csaták helyszínei, és amelyeket az ott tanúsított bátorság, önfeláldozás és személyes áldozat emel a nemzeti emlékhelyek közé. Ezek közül is kiemelkednek az első világháború gigantikus csatáinak színterei. Az ezeken vívott harcok a legnagyobb erőfeszítésekre kényszerítették az itt harcolókat, a modern fegyverek addig soha nem látott veszteségeket okoztak a soraikban.

Hozzátette: Gallipoli is egy olyan csatahely, ahol a török katonák hősiesen küzdöttek egy ugyanolyan bátran és elszántan, de sokkal jobban felszerelt ellenféllel. Ebben a helyzetben nyújtott segítséget az Osztrák-Magyar Monarchia, amikor tüzérütegeket küldött a török hadsereg támogatására. A tüzérséggel magyar katonák is érkeztek, és együtt harcoltak a török katonák oldalán.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium