OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2022. október 26., szerda 13:01

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2022. október 26., szerda (OS) - Árnyékkormány: A magát családbarátként hirdető kormány 5 együtt töltött napot venne el minden kisgyermekes szülőtől

        Az apaszabadságról és szülői szabadságról szóló uniós irányelv miatt a kormány módosítani készül a Munka Törvénykönyvét. Ugyanakkor a kabinet jelentős késéssel, 2022. augusztus 2. helyett 2023. január 1-től növelné csak az apanapok számát úgy, hogy az uniós irányelv szerinti minimumot, 10 napot adna a családoknak, holott azt a legtöbb tagállam 30 nappal ratifikálta. Ráadásul a hatodik naptól csökkentett béren, a távolléti díj 40 százalékáért lehetnek együtt a családjukkal azok a férfiak, akiknek kisgyereke születik.
     Az Árnyékkormány szerint az uniós irányelv ilyenfajta ratifikálásával a kormánynak semmi más célja nem lehet, mint az, hogy miközben nyilvánosan aggódik a csökkenő születésszám miatt, egy olyan üres halmazt hozzon létre, amivel aztán a munkavállalók nem fognak élni. Mindez pedig nemcsak képmutatás, de élesen szembemegy az irányelv szellemével is. Az Árnyékkormány szerint a férfiakat is megilleti az, hogy együtt lehessenek a családjukkal, újszülött gyermekükkel, ezért támogatjuk a szakszervezetek közös javaslatát, miszerint egy gyermek születése esetén 15, ikerszülés esetén pedig 20 nap apanap járjon.

Kordás László
Bér- és munkaügyi árnyékminiszter

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.