OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 6. kedd
Ismertető


2022. november 16., szerda 13:30

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2022. november 16., szerda (OS) -

    Tiltakozunk a munka törvénykönyve (Mt) munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget adó módosítási terve miatt!

A kormány Mt módosítására vonatkozó javaslata, elfogadása esetén, 2023. január 1-én lépne hatályba. A felsőoktatás privatizációja nyomán egyetemeink többségének dolgozói sem közalkalmazottak immár, hanem az Mt alá tartozó munkavállalók. A munkavállalói jogok korlátozása az Ő jogaikat is csorbítja!
Üdvözöljük, hogy a módosítások egy része az Európai Parlament és a Tanács 2019/1558 irányelveit a magyar jogrendbe illesztené, amely a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly biztosítására irányul. Kifogásoljuk azonban, hogy a javaslat igen szűkkeblű az apai szabadságnapokra járó jövedelem tekintetében.
Ám a kormányjavaslatok másik része felháborító rendelkezéseket tartalmaz, felhatalmazva a munkáltatót, hogy egyes esetekben megtagadja a fizetett szabadság a munkavállaló által kérhető időpontban való kiadását, továbbá lehetőséget adna a munkáltatónak, hogy ráutaló magatartással – embertelen módon – felmondásra bírja azon munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni korábbi munkakörüket.
Az FDSZ elkötelezett a munkavállalói jogok védelme iránt. Kinyilvánítja szolidaritását a munka világának minden munkavállalójával.
Tiltakozunk a munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget nyújtó törvénymódosítások ellen, követeljük visszavonásukat!
FDSZ Elnökség
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.