2022. december 6. kedd

2022. november 16., szerda 13:30

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2022. november 16., szerda (OS) -

Tiltakozunk a munka törvénykönyve (Mt) munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget adó módosítási terve miatt!

A kormány Mt módosítására vonatkozó javaslata, elfogadása esetén, 2023. január 1-én lépne hatályba. A felsőoktatás privatizációja nyomán egyetemeink többségének dolgozói sem közalkalmazottak immár, hanem az Mt alá tartozó munkavállalók. A munkavállalói jogok korlátozása az Ő jogaikat is csorbítja!
Üdvözöljük, hogy a módosítások egy része az Európai Parlament és a Tanács 2019/1558 irányelveit a magyar jogrendbe illesztené, amely a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly biztosítására irányul. Kifogásoljuk azonban, hogy a javaslat igen szűkkeblű az apai szabadságnapokra járó jövedelem tekintetében.
Ám a kormányjavaslatok másik része felháborító rendelkezéseket tartalmaz, felhatalmazva a munkáltatót, hogy egyes esetekben megtagadja a fizetett szabadság a munkavállaló által kérhető időpontban való kiadását, továbbá lehetőséget adna a munkáltatónak, hogy ráutaló magatartással – embertelen módon – felmondásra bírja azon munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni korábbi munkakörüket.
Az FDSZ elkötelezett a munkavállalói jogok védelme iránt. Kinyilvánítja szolidaritását a munka világának minden munkavállalójával.
Tiltakozunk a munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget nyújtó törvénymódosítások ellen, követeljük visszavonásukat!
FDSZ Elnökség
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete