2022. december 6. kedd

2022. november 18., péntek 13:53

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2022. november 18., péntek (OS) - Árnyékkormány: Az orbáni infláció miatt Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-drágulás az EU-ban – Az Árnyékkormány áfacsökkentést, a vállalkozásoknak járó rezsitámogatás kiterjesztését, és a gazdáknak járó kártérítések kifizetését sürgeti

Újabb katasztrofális rekordot döntött meg az orbáni infláció. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak: 45,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek egy év alatt, miközben mögöttünk jócskán elmaradva, 33,3 százalékkal áll Litvánia. Ráadásul a kenyér drágulása egyenesen döbbenetes: 82,8 százalékkal nőtt a kenyér ára egy év alatt Magyarországon, miközben a mögöttünk lévő Lettországban 36,6 százalékkal. Ezek az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a megélhetési válságot okozó élelmiszer-drágulásért egyedül Orbán Viktor felelős.

Az Árnyékkormány szerint az orbáni infláció megállítása érdekében azonnal 0 százalékra kell csökkenteni egyes alapvető élelmiszerek áfakulcsát jövő március 31-ig. Továbbá ki kell terjeszteni a vállalkozásoknak járó rezsitámogatást minden kis- és középvállalkozásra, valamint haladéktalanul meg kell kezdeni az idei súlyos aszály miatt járó kártérítések kifizetését a gazdáknak. Az Árnyékkormány szerint csak így óvhatjuk meg a magyar embereket a megélhetési válságtól.

Benedek Szilveszter

Mezőgazdasági árnyékminiszter