OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2023. január 19., csütörtök 09:47

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 19., csütörtök (OS) - Az osztrák mezőgazdaság vízhiányát ne a Mosoni-Dunából pótolják! -

    Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Lébény-Hanyi öntözőcsatorna bővítési tervétől, és az osztrák partnerrel közösen keressen valódi táj- és környezetbarát megoldásokat a régió vízgazdálkodásának megoldása érdekében.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány tervei szerint közel 60 millió köbméternyi vizet juttatna a burgenlandi gazdálkodók megsegítésére, mindezt úgy, hogy a többletvíz forrása a Mosoni-Duna, ami a Szigetköz Natura 2000 terület része.

A zöld párt korábban írásban kérdezte meg az illetékes minisztériumot: mivel tudják alátámasztani, hogy a tervezett beruházás nem károsítja a Natura 2000-es területet, rendelkezésre áll-e a szükséges vízhozam, illetve van-e erről megállapodás a szlovák féllel. Ha létezik ilyen megállapodás, akkor kérdés, hogy a többletvizet miért nem használják fel az egyébként is vízhiánnyal küzdő Szigetköz ökológiai állapotának javítására. Az sem véletlen, hogy az Európai Bizottság elutasította, hogy a beruházást a Helyreállítási és Rugalmassági Alapból, mint fenntartható vízgazdálkodást segítő projektet finanszírozzák. Az illetékes minisztérium sajnos egyik kérdésre sem volt hajlandó érdemi választ adni, ennek ellenére töretlenül ragaszkodnak a projekthez.

     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.