OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2023. január 20., péntek 16:20

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2023. január 20., péntek (OS) - Magyar kultúra napja: kongatják a vészharangot

    Nem valósult meg az elmúlt években az érdemi béremelés a kulturális ágazatban, a dolgozók nagy többségét legfeljebb garantált bérminimumért foglalkoztatják.

A kormány 2020. tavaszán elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtette őket, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására. Ez a mai napig csak részben történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a magyar kultúra napjára időzítve. A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ezt követően, 34 évvel ezelőtt alakult meg az ágazatban országosan egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, a KKDSZ egyidős a kultúra napja ünnepével.

Az ünnepi hangulatban végképp nem lehet megfeledkezni az ágazatban dolgozók egyre nehezebb helyzetéről. Sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülmények, hanem az intézményi bezárások és a közgyűjtemények állományvédelme, valamint sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Vészesen fogy a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer.

A KKDSZ nagyobb figyelmet kér az ágazatban dolgozók számára, s a bérek mielőbbi rendezését sürgeti.

     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.