OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2023. január 25., szerda 18:29

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 25., szerda (OS) -

    Dr. Gerencsér Tibor főkonzul úr beszédében kiemelte: "hogy mi magyarok és lengyelek, akik évszázadokon át harcoltunk anyanyelvünkért, és nemzeti intézményeinkért, fontosnak tartjuk épített és szellemi örökségünk megőrzését és továbbadását." Arról is beszélt, hogy az utóbbi években a magyar állam támogatásával számos magyarországi zsinagóga újult meg, és a kiállítás ezt is szeretné bemutatni. "Ez a tárlat viszont nemcsak fontos épített örökségünkről szól, hanem az egykor virágzó, majd a második világháború alatt megtizedelt, ám napjainkban újjáéledő magyar zsidó közösségnek is emléket állít."

(A Różsewicz kiállítás a lengyel Ossoliński Nemzeti Gyűjtemény, a Lengyel Együttműködés Waclaw Felczak Intézete, a Nemzeti Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a Wroclawi Magyar Alkonzulátus együttműködésében valósult meg.

A magyar zsinagógákról szóló kiállítás a varsói Liszt Ferenc Intézetnek, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Magyar Építészeti Múzeumnak köszönhetően jött létre.

Alsó-Sziléziában a Gross roseni koncentrációs tábor altáboraiban, a német birodalom stratégiai nagy beruházásaiban 1944 végén 1945 elején sokezer magyar kényszermunkás halt meg. A walimi földalatti járatok építkezésein a dörnhau-i altáborban őrzött foglyokat dolgoztatták, jelentős részüket Magyarországról deportálták ide.

Fontosnak tartjuk ezt a 2 napos eseményt, hiszen ilyen kulturális rendezvényekkel erősíthetjük a magyarságtudatot és a Holokauszt emlékezetet egyaránt.
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.