OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2023. január 31., kedd 15:41

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - MÚOSZ-állásfoglalás: Ne uralja senki a médiát - A rendszerváltás idején minden pártnak kiemelt célja volt, hogy a pártpolitika ne uralhassa a tömegek gondolkodását. El a pártos kezekkel a médiától

    "A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot" – hangsúlyozta Orbán Balázs, a Matthias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC második nemzetközi médiakonferenciáján.
Elárulja a rendszerváltáskor vallott elveit az, aki a médiát arra használja, hogy uralhassa tömegek gondolkozását.
A diktatúrákra, illetve az áldemokratikus hatalmi berendezkedésre jellemző a tömegtájékoztatás átalakítása propaganda-gépezetté. A jogállami feltételek védelmében fogalmaz úgy az Alaptörvény: "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit".
Alaptörvény-ellenes tehát az a médiarendszer, amely a kormányzati akarat propaganda-gépezetévé silányítja a sajtót. A demokratikus működés, a szabad véleményalkotás alapja a szabadon gondolkodó, szabadon működő, tényeken alapuló újságírás.
A média stratégiai ágazat. Valóban az, de nem úgy, ahogy azt a magyar miniszterelnök politikai igazgatója elképzeli. Stratégiai ágazat, mert a demokrácia stabil létéhez, működéséhez elengedhetetlen.
    
     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.