OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2023. január 31., kedd 15:49

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - Így lehet megszabadulni az antidepresszánsoktól  Kutatók egy mindenki számára alkalmazható tervet dolgoztak ki az antidepresszánsokról leszokni vágyók számára. Hiánypótló újítás ez, hiszen Magyarországon is több százezer ember szed ilyen szereket, ám ahhoz nem kapnak hatékony segítséget, hogy meg is szabadulhassanak tőlük.

    Amerikai kutatók idén januárban publikálták azt a tanulmányt, amely egy konkrét, bárki számára alkalmazható antidepresszáns-leszokási tervet is bemutat. Jó okuk volt arra, hogy kidolgozzanak erre egy megoldást, hiszen ha nem elég lassan csökkentik a szer adagjait, egészen bénító és ijesztő tüneteket élhetnek át a páciensek. Ezek pedig nemcsak kudarcélményt jelentenek számukra, de nagyon gyakran összetévesztik a "betegség kiújulásának tüneteivel" is, és újra visszaállítják a tabletták szedését.

A kutatók szerint "sok ember súlyos elvonási tüneteket (pl. szorongás/pánik és ingerlékenység) tapasztal, amikor megpróbálják abbahagyni ezeket a szereket. A súlyos elvonási tünetek gyakoriságát intenzíven vitatják, de az interneten található több ezer személyes beszámoló alapján nem kétséges, hogy az antidepresszánsok abbahagyása rendkívül bénító lehet."

A jelenlegi tanulmányban James Phelps MD és munkatársai az elmúlt hét év adatait elemezték 7,583 olyan páciensről, akik abbahagyták az antidepresszánsok szedését. A vizsgált eredmények alapján kidolgoztak egy olyan módszert, amely alapján szinte bárki képes lehet abbahagyni az antidepresszánsok szedését.  
    
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.