OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2023. január 31., kedd 15:50

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) -

    A legelső lépésben például 12%-os adagcsökkentést javasolnak, ezzel az indokkal: "Ennek a lépésnek jól kell sikerülnie. Ha az első lépés túl kemény, lehet, hogy inkább fel akarja adni, tovább szedni az antidepresszánst. Ez tovább nehezítheti a későbbi abbahagyást."

Hozzáteszik azonban: "Még ezzel az óvatos megközelítéssel is, néhány betegnek súlyos elvonási tünetei lesznek. Nekik szükségük lehet a sokak által, súlyos elvonási tünetekkel küzdő betegeknél használt módszerre, az adagok csökkentésére az előző havi adag mindössze 10%-ával. Ez több évig is eltarthat, de szükségesnek bizonyult betegek ezreinél."
 
Nemcsak megszabadulni nehéz tőlük, de a tudomány is ellenük szól

Ez idáig az ún. "kémiai egyensúlyhiányt" tekintették a depresszió okának. Joanna Moncrieff pszichiáterprofesszor és csapata egy átfogó vizsgálat során tavaly bebizonyította, hogy a depresszió nem köthető az agy kémiai folyamataihoz, így a világszerte elterjedt "gyógyszeres terápiák" voltaképp alaptalanná váltak. Sajnos azonban továbbra is az él a köztudatban, hogy a depressziót az agy hibás működése váltja ki, melyet "gyógyszerekkel" kell kezelni.

A páciensek jellemzően sem a fenti tanulmányokról, sem a várható, olykor életeket derékba törő mellékhatásokról és elvonási tünetekről nem értesülnek a kezelések előtt. Ez az új módszer remélhetőleg rengeteg jó szándékú orvosnak nyújt hatékony eszközt, hogy segítsen pácienseinek megszabadulni az erős függést okozó tablettáktól.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.