OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2023. február 1., szerda 17:09

A KIM - Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. február 1., szerda (OS) - Schmidt Egon ornitológust, Kossuth-díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti

    Életének 92. életévében elhunyt Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus, az Országos Természetvédelmi Hivatal Madártani Intézete egykori munkatársa, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, majd alelnöke, aki az MME Tiszteletbeli elnök címet is átvehette 2012-ben.

Schmidt Egon 1931. június 16-án született Budapesten. Gyermekkorát Becsehelyen töltötte, majd Nagykanizsára járt gimnáziumba. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Madártani Intézet munkatársa, 1980-tól az Állatvilág magazin szaklektora. A madárökológiai vizsgálatok mellett, éveken át kutatta a hazai bagolyfajok táplálkozását és a hazai rigófélék elismert szakértője volt. Komoly érdemeket szerzett a madárjelölések terén a madárgyűrűzés hazai koordinálásával. Szakmai tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték, őt kérték fel a Neue Brehm Bücherei című sorozatban a kékbegy, a karvalyposzáta és (Farkas Tibor társszerzővel) a kövirigó fajmonográfiájának megírására. A Madártani Intézet folyóiratában, az Aquilában 125 közleménye jelent meg 1951–2006 között. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll. 17 éven át készített - Balogh Istvánnal együtt - madárhang-felvételekkel színesített anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező Oxigén című műsorába.

     Kiadó: KIM - Kultúráért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.