OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2023. február 2., csütörtök 08:01

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. február 2., csütörtök (OS) - Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a Kormány a lakásbiztosítások piacán

        A kihirdetett jogszabályváltozás értelmében az alábbiak módosulnak:

• A vagyonbiztosítási szerződések vonatkozásában a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összege maximálásra kerül, így az nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20%-át.

• A módosítás értelmében a hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot választhassák ki.

• A szabályváltozás értelmében – szem előtt tartva a fogyasztót terhelő költségek mérséklését – a THM plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni.

• Új átszerződési lehetőség jön létre, a jövőben a szerződési évfordulóra vonatkozó rendes felmondási lehetőségen túl az ügyfelek számára biztosított lesz egy költségmentes felmondási időszak, minden év márciusában. Azaz egy, a váltás költségeit tekintve extra "ingyenes" lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésre.

     A Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése szerint az intézkedések hozzájárulnak a családok védelméhez. Az elfogadott módosítások élénkebbé teszik a lakásbiztosítási piacot, a szolgáltatások közötti erősebb verseny pedig kedvezőbb biztosítási díjakat tesz elérhetővé.

     Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.