OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2023. február 4., szombat 12:18

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. február 4., szombat (OS) - Akkugyár-ügy: Azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatóságok jogköreit!

    Nemrég újabb fejlemény jött ki az akkumulátorgyárak ügyében: a kormány az iváncsai és a debreceni gyárat kivonja a területrendezési terv hatálya alól, azaz mostantól még kevesebb feltételnek kell megfelelniük, és még könnyebben megépíthetik őket, ha Orbán Viktornak úgy tartja kedve. Ez az egész országot érinti: a kormány bárhol, bármikor úgy dönthet, hogy akkumulátor-gyárat épít. Az Árnyékkormány szerint a szabályozást nem hogy lazítani kéne, hanem még szigorúbb feltételekre van szükség.

- Azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatóságok jogköreit!
-Törvénymódosítással meg kell tiltani, hogy a kormány kénye-kedve szerint elvehessen területeket az önkormányzatoktól különleges gazdasági övezet alakítása címszóval.Nem szabad engedni, hogy bármilyen beruházást a kormány az önkormányzat, illetve a lakosság belegyezése nélkül kivonhasson a területrendezési tervek hatálya alól.
-Gyárak létesítésénél a környezeti hatástanulmány elkészítése mindig legyen kötelező, ne a hatóság mérlegelésétől függjön. Kötelező eleme legyen a társadalmi hatásvizsgálat! Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra is vonatkozzon!
- Meg kell vizsgálni, milyen típusú és méretű beruházásoknál legyen kötelező a népszavazás kiírása!
- Speciális szabályok megalkotása szükséges a termőföld védelme érdekében olyan beruházások vonatkozásában, melyek a termőterület csökkentésével járnának.


     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.