2024. április 25. csütörtök

2023. június 7., szerda 16:22

A Legfőbb Ügyészség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. június 7., szerda (OS) - Az OLAF június 6-án nyilvánosságra hozott, 2022-es éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (34%) jelentősen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 75 %-ában emelt vádat 2018 és 2022 között. Minden igazságügyi ajánlást nyomozás követ Magyarországon.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.
A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – Dr. Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.
Az OLAF legutóbbi, 2022-re vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy a magyar ügyészség az OLAF ügyek 75%-ában emelt vádat. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen több, mint a duplája a 34%-os uniós átlagnak.
Az OLAF többségében továbbra is olyan ügyekben tett igazságügyi ajánlást, amelyekben már folyik Magyarországon nyomozás.

Kiadó: Legfőbb Ügyészség