2024. április 26. péntek

2023. június 8., csütörtök 14:08

A Kortárs Építészeti Központ Alapítvány közleménye
    Budapest, 2023. június 8., csütörtök (OS) - Ezen a nyáron mutatják be a TÁJTÉKA  “Üdvözöl a Balaton-felvidék-Használati útmutató itt élőknek, beköltözőknek, látogatóknak" című kötetét Káptalantótiban. A VEB 2023 EKF program célja, hogy megtalálja, összekapcsolja, párbeszédre és közös alkotásra ösztönözze azokat, akik számára fontos, hogy pozitív irányba alakuljon a Balaton-felvidéki táj sorsa. A régió örökségével és jövőjével foglalkozó program második könyve éppen ezt valósítja meg. A szerzők, a KÉK-Kortárs Építészeti Központ munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogyan tudnak ezek a szereplők a térség fejlődéséért, a kultúrtáj fennmaradásáért tenni, miközben saját jólétük is érvényesül abban a régióban, amit sokan a “jó élettel" azonosítanak.

A szerzők az elmúlt hónapokban saját kutatásaik mellett számos beszélgetésen és szervezett találkozón gyűjtötték a jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal, közösségekkel, építkezéssel és vállalkozással kapcsolatban. A kiadvány ezekből építkezve ad gyakorlati tanácsokat, hogyan lehet együttműködő közösségeket, fenntartható építési és gazdálkodási gyakorlatokat, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmonizáló életmódokat és a helyi adottságokból táplálkozó, sikeres vállalkozásokat kialakítani. Ezért egyaránt szól őslakosoknak és bebíróknak, döntéshozóknak, szakembereknek és vállalkozóknak, de a látogatóknak is.

A könyvbemutatóról további információk a tájtéka weboldalán vagy Facebook oldalán olvashatóak.

Kiadó: Kortárs Építészeti Központ Alapítvány