OS Országos Sajtószolgálat
2023. október 1. vasárnap
Ismertető


2023. szeptember 15., péntek 15:41

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2023. szeptember 15., péntek (OS) - A gondoskodási válságot az akkugyárak nem oldják meg, hanem tovább mélyítik

        A kormány nem csupán csődöt mondott a szociális ágazat fenntartásában, de már a látszatra sem ad. Az LMP szerint, amit a Fidesz művel az szimpla öngyarmatosítás, nem becsüli meg a magyar munkavállalókat és tiszteletlen velük szemben.
     Miközben a Fidesz-kormány 2016 óta legalább 1300 milliárd forint közpénzt költött az akkugyárak támogatására, addig mára odáig jutottunk, hogy például Sopronban annyira nem éri meg a magyaroknak a szociális szférában maradni, hogy inkább Ausztriába járnak dolgozni és emiatt thai munkavállalókat alkalmaznak a Soproni Szociális Intézmény idősek otthonában.
     Az LMP állítása szerint az akkugyárakra költött pénzből bőven meg lehetett volna oldani a gondoskodási válságot Magyarországon, ami százezreket nyomorít meg. Ebből az összegből bőven meg lehetett volna emelni a tanárok bérét, a szociális dolgozók bérét, és az egészségügyben is jelentős bővülést lehetett volna elérni.
     Az LMP követeli a kormánytól, hogy első lépésben azonnal a minimálbér szintjére emelje az otthonápolási díjat: ez költségvetési szinten nem érdemi kiadás, mégis több tízezer család életét tenné azonnal könnyebbé. Második lépésben pedig jelentősen emelni kell a szociális dolgozók bérét és bővíteni az intézményi férőhelyeket. Ha ez megtörténne, tízezrek élhetnének ismét hivatásuknak, tudnának dolgozni, vállalkozni – nem is lenne szükség a külföldi vendégmunkások behozatalára.

LMP sajtó

     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.