OS Országos Sajtószolgálat
2023. október 1. vasárnap
Ismertető


2023. szeptember 19., kedd 08:32

A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye
    Budapest, 2023. szeptember 19., kedd (OS) - Végletesen elkeseredett hallássérült fiatalember és édesanyja kereste fel a napokban a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért civil szervezetet. A Hajdú-Bihar vármegyében élő család három éve nem tudja elérni, hogy tizenkilenc éves fiuk tanulhasson.

    Tucatnyi oktatási és képzőhelyet kerestek fel, de vagy a fogyatékosságára, vagy a tankötelezettség hiányára hivatkozva sehová nem vették fel a fiatalembert. A Munka-Kör Alapítvány szerint mindkét indoklás téves, hamis.
Húsz évnyi munkaerőpiaci tapasztalattal a hátunk mögött állíthatjuk: csaknem minden szakmában láttunk már hallássérültet dolgozni. Képesek megtanulni és hatékonyan ellátni feladatukat; ha a munkáltató a megfelelő körülményeket és támogatást biztosítja ehhez. Számos pozitív példát láttunk erre; például építkezést, ahol más színű sisakokat használtak a hallássérült dolgozók; erős fényjelzéssel mozogtak a targoncák. Kis kreativitással és empátiával sok minden megoldható.
A hallássérültek is csak azokban a szakmákban tudnak igazán jó teljesítményt nyújtani, amelyeket szeretnek is.
Mindezek miatt fordultunk az NFSZH Elnök asszonyához, Dr. Magyar Zitához, valamint a Kulturális és Innovációs Miniszter úrhoz, Csák Jánoshoz. Tájékoztatást kérünk arról, hogy hol vannak olyan iskolák, ahol súlyosan hallássérültek szakmát tanulhatnak és melyek azok a szakmák, amelyeket elsajátíthatnak. Nem is csak az esélyegyenlőség okán, hiszen nemzetgazdasági érdek is, hogy ezek a csoportok rendes szakmát kaphassanak és abban dolgozhassanak.
     Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.