OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2024. január 10., szerda 09:23

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2024. január 10., szerda (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontos társadalmi kérdésnek tartja a pénzügyi rendszert.

        A pénzügyi rendszer mindenki, a magánembert, a gazdaságot, a társadalom egészét érinti. Annak egyik meghatározó eleme a törvényes valuta. A modern korban megszilárduló állami szuverenitás általánossá tette a "nemzeti" valuták használatát, ami maga után hozott egy igen bonyolult nemzetközi pénzügyi rendet. Sokak szerint forradalmi áttörést hozott ezen a téren a 20. század. A rövid életű gyakorlatilag virtuális "kliring rubel" után, a "brüsszeli bürokraták" kitalálták, és – igen vitatott – győzelemre vitték az eurót, az európai valóságos közös valutát.
     Az euró megjelenését az érintett népek (franciák, németek stb.) fájdalmasan élték meg, több dacos EU-tagország elutasította bevezetését (Nagy-Britannia, Svédország), mások sokáig nem bizonyultak "méltóknak" bevezetésére, még mások bizonytalanul kivárnak. Közben arra is akadt példa, hogy valaki ((CrnaGora) önkényesen vezette be.
     A nagy gond nem a népek érzelmi viszonyulása, hanem az, hogy a közös valuta óhatatlanul elvesz egy jelentékeny részt az állami pénzügyi, gazdasági és politikai szuverenitásából. Volna-e erre megoldás? Azt kell mondani, hogy a mai elektronizált világban semmi akadálya nem lenne nemzetközi, nemzeti, települési és másmilyen ésszerű valuták békés egymás melletti élésének. Ez egy hatalmas innovatív lehet, és erős védelem a pénzügyi függőség – és mellesleg a kriptóvaluták betegsége – ellen.

     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.