2024. március 28. csütörtök

2005. január 6., csütörtök 18:45

Gyógyulást támogató újabb segédeszközök az ABOSZ-tól
    Budapest, 2005. január 6., csütörtök (OS) - Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) a betegek saját tapasztalatai, valamint az orvosok, betegápolók erre vonatkozó, egyre gyarapodó számú észrevételei illetve egészségügyi kutatási eredmények adatai alapján is fontosnak tartja, hogy a betegek és hozzátartozóik számára, gyógyulásuk támogatása céljából könnyen kezelhető, külön költségterhet nem jelentő segédeszközök álljanak rendelkezésre. Az ABOSZ a betegek és hozzátartozóik gondjainak csökkentésére elkészítette és ajánlja az említett célra alkalmas, könnyedén hozzáférhető segédeszközöket:

1.  A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a betegek egyetlen jól áttekinthető lapon rögzíthessék a számukra felírt gyógyszerek szedésére vonatkozó legfontosabb adatokat. Igen gyakran – csaknem jellemzően – fordul ugyanis elő, hogy a beteg az idő múlásával már nem pontosan emlékszik a többnyire csak a gyógyszerek külső (a használatba vételkor eldobott) védődobozára felírt adatokra. Különösen gyakori ez a nem állandóan, de esetleg időnként visszatérően használt gyógyszereknél.

2.  Sok krónikus vagy már tartós szövődményekkel is terhelt betegség eredményesebb gyógyításához döntő jelentőségű, hogy a vérnyomásnak otthon, az orvos által javasolt időpontokban mért eredményei megbízhatóan rögzítésre kerüljenek, ami által azok változásait, szélső értékeit, és a változások irányát a kezelőorvos követni tudja. Egy erre alkalmas eszköz léte már azért is fontos, mert azt is elősegíti, hogy a beteg ne feledkezzék meg a mérésről.

3.  Heveny betegségeknél szintén igen előnyös lenne, ha a beteg rögzítené állapotának legfontosabb kísérő tüneteit (lázát, közérzeti jellemzőit, pl. esetleges szédülését, étvágy- vagy gyomorpanaszait stb.). Ezzel hatékonyabbá, alaposabbá és gyorsabbá teheti orvosának tájékoztatását, és maga is jobban követheti gyógyulásának menetét.

A  Gyógyulást támogató eszközök” a betegek vagy orvosaik saját céljára a szövetség honlapjáról (www.abosz.hu) elérhetők, szabadon másolhatók, felhasználhatók. A táblázatok kinyomtatva kézírásos kitöltésre alkalmasak.
A gyógyszerszedési emlékeztető számítógépen történő elmentésével az első kitöltés után, mindig csak a változások átírásával, elkészíthető a mindenkori állapot szerinti aktuális változat.

Az eszközök profitérdekelt hasznosítása tilos!

Esetleges további információk kaphatók illetve javaslatokat várunk a következő telefonszámon: (06-1) 316-9008.

Betegtársainknak az újévre azt kívánjuk, hogy az általunk ajánlott eszközökre minél ritkábban legyen szükségük, de ha mégis, akkor mielőbbi és eredményesebb gyógyulásuk érdekében használják azokat.

Budapest, 2005. január 6.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.