OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2005. március 21., hétfő 08:24

A kufárlelkű országimázs még nem magyaros!
    Budapest, 2005. március 21., hétfő (OS) - Kóka János gazdasági miniszter bejelentette, engedélyezi a dohányreklámok elhelyezését a Hungaroringen. Szerinte ezzel jót teszünk az országimázsunknak. Rácz Jenő egészségügyi miniszter nem ért egyet ezzel, hiszen hazánkban évente 28 ezer ember hal meg közvetlenül a dohányzás miatt. Reméljük, kitart álláspontja mellett. Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott korábban kiállt a tiltás mellett, mára már úgy látszik, megpuhult. A felelősség a miniszterelnöké.

    A gazdasági tárca főosztályvezetője szerint egyeztettek Kökénnyel, a dohányreklámokon a veszélyekről szóló feliratok is lesznek, a Hungaroring pedig kétmillió forinttal támogatja a dohányzásellenes felvilágosító munkát.

No persze a dohánygyáraktól származó haszon potyadékából!

Még nem tudjuk, mit szól az alkuhoz Rácz Jenő. Korábban úgy hírlett, Kóka János nem dönthet a kérdésről az egészségügyi miniszter nélkül.
A legfőbb felelősség viszont a miniszterelnöké még akkor is, ha kényes ügyekben szakminiszterei döntési jogára szokott hivatkozni.

Egy hír szerint az óriási magánhasznok 2 milliós morzsáját egy dohányzásellenes felvilágosító munkát végző civil szervezetnek akarják adni. Talán azért, hogy ebből küzdjön eredményesebben a profitérdekeknek lefekvő elvtelen politikusok további felelőtlenségei ellen? Úgy tűnik, az ilyen szemérmetlen, szemforgató eljáráson már meg sem botránkoznak a hasonlókhoz naponta, módszeresen szoktatott állampolgárok!

Még reméljük, az egészségtelen dohányzás visszaszorításáért dolgozó civilek nem szennyezik be a kezüket júdáspénz elfogadásával.

Ez a tervezett, szégyentelen alku ahhoz hasonlít, mintha a prosti kedvezményt ajánlana a tudatosan megfertőzött kuncsaftnak, csakhogy ne mondhassák, nem támogatja a tripper elleni gyógykezelését.
Meglátjuk, hozzájárul-e a miniszterelnök, hogy a sokak által bankárkormánynak hívott elődintézmény után az ő kormánya esetleg, mint prostikormány váljon-e emlékezetessé?

Az ország arculatát sok tényező befolyásolja. Persze a Hungaroringre érkező turisták emlékei is, köztük azoké, akik a verseny környékén ugyancsak jó üzletmenetet bonyolító prostituáltak szolgáltatásait is igénybe veszik, majd otthon esetleg átkozódnak, ha azt kezeltetik, amiért nem fizettek, mégis megkapták.

Attól is függ az ország arculata, hogy felelős vagy felelőtlen politikai vezetése van-e. Olyan, amely fontosnak tartja az állampolgárok egészségét, vagy olyan, amely az EU törekvéseivel szemben, cinkos partneréül szegődik a békeidős népirtásban jeleskedő dohánygyárak segítőinek, a serény közreműködésük alapján részesedő versenyszervezőknek és a benzinlobbynak.

Ne legyünk olyanok, mint a távol-keletre kihelyezett gyermekmunkából nyugaton meggazdagodott, de fajtalan ösztöneit ismét keleten kiélő, otthon viszont a gyermekmunka és a gyermekprostitúció ellen szónokló modern farizeusok áldozatai.

Budapest, 2005. március 21.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.