OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2006. május 11., csütörtök 09:14

Semmibe vehető-e a koalíciós paktumban a választói akarat?
    Budapest, 2006. május 11., csütörtök (OS) - Tisztességes, demokratikus, alkotmányos, törvényes és lehetséges-e, hogy egy országos választási támogatottsága alapján csak 5 százalékos parlamenti képviseleti erőt szerzett párt több biztosítós egészségügyi programja határozza meg a 10 milliós népesség egészségügyi lehetőségeit, és azon keresztül lényegében társadalmi és nemzetközi esélyegyenlőségét, jövőjét. Mindezt szemben a 95 százalékos parlamenti felelősségű többi pártnak az övétől alapelveiben is markánsan eltérő, és egy korábbi népszavazás üzenetével is megerősített, egy biztosítós egészségügyi programjaival.

    Az esetleges paktumot kezeljük külön a tisztesség, a demokrácia, az alkotmányosság, a törvényesség és a lehetséges megvalósulás szempontjából, hisz hazánkban ezek ma már sajnos nem mind összefüggő ismérvek.

Tisztességesnek, legalább hétköznapi, erkölcsi értelmében nehezen mondható, ha egy törpe kisebbség, a zöldségpiacokhoz méltó módon, alkupozíciójával visszaélve, csatlakozásáért az eredeti értékének többszörösét jelentő ellenszolgáltatást zsarol ki.

Demokratikus, azaz a népfelség elvén alapuló még látszatra sem lehet valami, amit éppen a választók többségi népakaratát megerőszakolva kényszerítenek ránk.

Alkotmányos végképp nem lehet semmi, ami ellenkezik az Alkotmány 2. szakaszában előírt alapelvvel, mely szerint a Magyar Köztársaság demokratikus jogállam, ahol minden hatalom a népé, amely azt választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
Ezt az elvet még azzal a lehetőséggel visszaélve sem illő felrúgni, hogy a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerű többséggel határoz.

Törvényesnek sajnos nálunk ilyen tisztességtelen, antidemokratikus és alkotmányellenes paktum is mondható, hiszen példák sorát láttunk már arra, hogy a fenti elvek mindegyikét durván sértő törvények, parlamenti határozatok évekig hatályban maradnak, és a parlament még az Alkotmánybíróság általi esetleges megsemmisítésük után sem törődik a számára egyébként kötelező, törvénypótlást előíró határozattal.

Lehetségesnek pedig éppen azért gondolhatjuk a választói akarat esetleges újabb elárulását, mert lassan gyakoribb az árulás, mint az ígéretek betartása.

A kérdés az, hogyan számíthat a leendő kormány a választók megértésére, a közeljövőben meghozandó igen súlyos intézkedések iránti türelemre, ha tevékenységét egy ilyen tisztességtelen, antidemokratikus, alkotmányellenes, és csak formálisan törvényes paktum aláírásával kezdi.

Emlékszik-e még a magát liberális demokrataként meghatározó SZDSZ azokra az alapértékekre, amelyek nem engedik meg, hogy az egyéni vagy csoportérdekek érvényesülését előbbre helyezze a választók túlnyomó többségének akaratával megerősített társadalmi érdekeknél.

Továbbiak: www.abosz.hu/kozerdekukozl.html#biztosito

Budapest, 2006-05-11


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal betegoldalának állandó résztvevője

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.