OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2008. szeptember 29., hétfő 15:17

Családbarát szappanoperát!
    Budapest, 2008. szeptember 29., hétfő (OS) - A Képmás családmagazin és a Média a Családért Alapítvány a hét végén rendezte meg II. - Média - Család - Politika konferenciáját, melynek témája a politika és a média szerepe a hagyományos családmodell széthullásában.

    Dr. Matolcsy György nyitó előadásában arról beszélt, hogy Magyarország gazdasági fellendülésének egyik legfontosabb tényezői az erős, jól működő családok és kisközösségek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindenkori kormánynak élnie kell azokkal a lehetőségekkel, amelyek a gyermekvállalást ösztönzik.
Dr. Baranyi Károly elnöke a Nemzeti Pedagógus Műhely népesedési modelljét mutatta be, melynek lényege, hogy a szülő részesedik gyermeke személyi jövedelemadójából. Az intézkedés elősegítené a háromgenerációs család megújulását, és pozitív visszacsatolással erősítené a család stabilitását.
Az előadásra felkért Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője sajnos nem fogadta el a szervezők meghívását.
    Dr. Aczél Petra (PPKE Kommunikáció-tudományi Intézet) arról beszélt, hogy a szappanoperákból hiányzik a hagyományos, normális család modellje. Felhívta a figyelmet arra, hogy a népszerű sorozatokat bizonyos országokban tudatosan és sikeresen a rossz társadalmi beidegződések megváltoztatására használták.
Tőrösné Fehér Ildikó gyermekpszichológus a gyermekek média által befolyásolt és megváltozott játékszokásairól beszélt, amelyek előrevetítik a jövő felnőttjeinek szemléletmódját. Elgondolkoztatónak tartja, hogy a mai gyerekek már nem ismerik a papás-mamás, babázós játékokat.  
    Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésben a résztvevők, Dr. Szalai Annamária (ORTT), Dr. Baranyi Károly, Dr. Szabó Endre (NOE) és Borókai Gábor (Heti Válasz) azt vitatták meg, milyen lehetőségei vannak a médiának az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos, hagyományos családmodell megerősítésében.  A beszélgetésre meghívást kapott a legnépszerűbb magyar szappanopera producere is, aki nem élt a lehetőséggel.
A konferencia záróakkordjaként átadták a Családbarát Médiáért-díj júniusi, júliusi és augusztusi győzteseinek az elismerést. A díjat ezúttal Juhász Borbála (Népszabadság), Neumann Ottó (Magyar Hírlap), és az Info Rádió munkatársai vehették át.
    
Kiadó: Média a Családért Alapítvány
    
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.