2024. április 20. szombat

2010. április 23., péntek 18:51

Oroszország nem először sérti durván az emberi jogokat
    Budapest, 2010. április 23., péntek (OS) - A Magyarországi Szcientológia Egyház közleménye az Oroszországban történt bírósági ítéletről, L. Ron Hubbard néhány könyvének állítólagos betiltásáról.

A Szcientológia Egyház képviselői világszerte megdöbbenten értesültek az orosz hivatalos szervek ilyen szintű diszkriminatív hozzáállásáról a vallásukkal kapcsolatban. Az ügy érdekessége, hogy a  döntés  a másik fél “háta mögött  történt. Sem az egyház, sem a könyvkiadó képviselőit nem hívták meg a bírósági meghallgatásra. A bíróság ilyen körülmények között hozta meg demokráciákban nem szokásos határozatát, így maga az eljárás az, ami szélsőségesnek mondható.  Természetesen az Egyház az orosz fellebbviteli bírósághoz fordult, mert ez az eljárás súlyosan sérti a pártatlan igazságszolgáltatást, amit az orosz alkotmány, a világ legtöbb civilizált országához hasonlóan, garantál. A döntés figyelmen kívül hagyja mindazokat az alapvető jogokat, amelyeket az Európai Konvenció megfogalmaz az emberi jogokról és az alapvető szabadságjogokról szóló  9., 10., 11. és 14 cikkelyeiben, továbbá tudomást sem vesz a kiadó szervezetet és a védjegyek birtokosát megillető törvényes jogokról.  Történt mindez Surgutban, alig egy hónappal azután, hogy Brüsszelben, az Európai Emberi Jogi Bíróság 2010. március 13-án kihirdette ítéletét, mely szerint a Surgut és Nizhnekamszk településen az Orosz Föderáció megsértette a gondolat, lelkiismeret és vallásszabadságot, valamint a gyülekezet és társulás szabadságát.
( Az erről szóló közlemény 2010. április 14-én jelent meg az MTI oldalán.)  A Szcientológia Egyház kijelenti, hogy L. Ron Hubbard művei széles körben ismertek az egész világon. Több mint 164 országban vannak használatban, és nem csak a Szcientológia vallási közösségen belül. Több mint 12 millió ember használja a könyveket és előadásokat szellemi állapotának fejlesztésére. Szakmai tanulmányok egész sora hangsúlyozza, hogy az anyagokban lévő szövegek békések, és törvényesek. A könyvek nagy része – ahogy Magyarországon is – megtalálhatók a legtöbb könyvtárban. Írójuk, L. Ron Hubbard, egyike azoknak, akinek a legtöbb könyvét adták ki a világon, és akinek műveit a legtöbb nyelvre fordították le. Ékes bizonyítéka ennek az a három Guiness rekord, aminek a birtokosa. Az Orosz Föderációban számos esetben támadják állami szinten az emberi jogokat és sajnálatos, hogy veszélyes történelmi beidegződéseik következményeire többször az Európai Emberi Jogi Bíróságnak kell emlékeztetnie őket.  Forrás: www.scientology-moscow.ru www.scientologyfacts.ru  www.scientology.ru  Mi a Szcientológia? www.szcientologia.org.hu
    Kiadó: Szcientológia Egyház Budapest

(c) Copyright MTI Zrt.