OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2010. november 19., péntek 15:38

A Meet the scientist projekt nyitórendezvénye
    Budapest, 2010. november 19., péntek (OS) -

    2010. november 19-én, a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban rendezték meg a Meet the scientist program nyitórendezvényét.

A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program az első fél évben négy fővárosi (pl.: Fasori Evangélikus Gimnázium, Ady Endre Gimnázium) és hat vidéki (pl.: veszprémi Lovassy László Gimnázium, nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium) iskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Dr. Greiner István, a MISZ, alelnöke beszélt a műszaki szakemberhiányról és bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő (THE Tudományos Hasznos Emberi Program) és tehetséggondozó tevékenységét (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre), valamint az új  Meet the scientist  projektet is. Ezután Csomós Miklós, oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere méltatták a kezdeményezést. A felszólalók mindannyian a természettudományos középiskolai oktatás megerősítése mellett foglaltak állást.

Végül dr. Vass László, a Magyar Fulbright Egyesület elnöke mutatta be az előadókat. Az első előadón, Csörgő Tamáson kívül megemlítette Laczkó Józsefet (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar, egyetemi docens), Nagy Katalint (Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszék, tanszékvezető), Botos Barbarát (osztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és Csanád Mátét (ELTE TTK Fizikai Intézet, Atomfizikai Tanszék, tanársegéd) is.

A sorozat első előadását  Magyarok Amerikában – forró nyomon az Ősanyag nyomában  címmel tartotta meg Dr. Csörgő Tamás, az MTA KFKI, Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet professzora, mintegy 200 gimnazista előtt. A nagyenergiás magfizika legfontosabb és legérdekesebb kérdéseiről beszélt, melyeket óriási gyorsítókban, az úgynevezett relativisztikus nehézion-ütköztetőkben vizsgálnak. Ezekben a héliumnál nehezebb atommagokat, azaz nehézionokat ütköztetnek egymással a fénysebességhez igen közeli sebességgel. Ezáltal egy soha nem tapasztalt tulajdonságokkal rendelkező, ősi-új anyag létrehozása és tulajdonságainak feltárása válik lehetővé. Az előadó kitért a kutatási helyszínekre és személyes élményeire is.

A rendezvényhez kapcsolódva elindult a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, melyen bővebb tájékoztatás olvasható a rendezvényekkel kapcsolatban.

    Kiadó: Magyar Innovációs Szövetség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.