OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2010. november 22., hétfő 11:59

Tárgyalóasztalhoz hívják a szegénységben élők a döntéshozókat
    Budapest, 2010. november 22., hétfő (OS) - 2010. november 27-én az ország különböző részeiből azzal a céllal érkezik Budapestre több mint 100 szegénységben élő ember, hogy saját élettapasztalataikra építve határozzák meg a szegénységgel kapcsolatos legfontosabb problémákat és keressék a megoldást szolgáló eszközöket. E feladathoz a tárgyalóasztal másik oldalára olyan politikusokat, minisztériumi tisztségviselőket várnak, akik meghatározó szerepet játszanak a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek alakulását befolyásoló döntések alakításában.

    A szegénység, a társadalmi kirekesztettség csökkentése az egyik legfontosabb közügy ma Magyarországon. Az Eurobarometer jelentése szerint hazánkban a megkérdezettek 95%-a gondolja úgy, hogy a szegénység olyan mértékű probléma, amivel a kormányzatnak azonnal kezdenie kell valamit. A téma fontosságához képest keveset hallunk arról, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a kormányzat az esélyek növelése, a mélységes nyomorban élők emberi méltóságának garantálása érdekében.
A szegénységben élők aránya Magyarországon néhány év alatt 12-ről csaknem 14%-ra nőtt. A legszegényebbek jövedelme 2007-hez képest reálértéken csökkent. Minden negyedik gyerek szegénységben él az országban. A népesség mintegy 3%-a él az emberhez méltó életfeltételeket is nélkülöző szegénytelepeken. Családok tízezrei veszíthetik el lakhatásukat kezelhetetlen mértékű banki vagy közüzemi tartozásaik miatt.
    2010 – A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Az év kapcsán sokan emelték fel a szavukat a szegénység ellen. Ám maguknak az érintetteknek a hangja kevéssé hallatszik. Hogy ezen változtassunk, a szegénységben élő emberek a kormányzat által meghirdetett nemzeti konzultáció szellemével összhangban hívják közös tárgyalóasztalhoz mindazokat, akiknek politikusként, államigazgatási szereplőként módjukban áll a szegénységben élők helyzetén változtatni.
    A Szegénységben Élők Találkozóját 2010. november 27-én a Magyar Sajtó Házában szervezi meg a Magyar Szegénységellenes Hálózat. A rendezvényen az ország különböző részeiből érkező több mint 100 szegénységen élő ember (gyerekek és felnőttek) kap lehetőséget a tapasztalatok megosztására, a legégetőbb problémák meghatározására, s keresi az alkalmat arra, hogy a döntéshozókkal közösen gondolkozzanak a lehetséges kivezető utakról.
    Az Európai Unió döntéshozói idén nyáron fogadták el az Európa 2020 Stratégiát, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2020-ig 20 millióval csökkenjen a szegények száma Európába. A cél elérését szolgáló tagállami programokat hónapokon belül el kell készíteni. A Szegénységben Élők Találkozójával hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a szegénység csökkentésével kapcsolatos tervek reálisak, megalapozottak lehessenek, s a célok és eszközök megfogalmazása a szegénység legfontosabb szakértőinek, az érintetteknek a bevonásával történjen meg.

    A rendezvénnyel kapcsolatos további információ: www.mszeh.hu

    Kiadó: Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.