OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2010. december 23., csütörtök 08:00

Az MTV, a Duna TV és az MTI üzemi tanácsai elnökeinek levele közjogi méltóságokhoz
    Budapest, 2010. december 23., csütörtök (OS) -

    
    Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr!

    A magyarországi közmédia teljes átalakulás előtt áll. Óriási a feladat: úgy szeretnénk megőrizni értékeinket, hogy tudásunkat az új rendszerbe átörökítve, az új anyagi és szervezeti lehetőségek fel- és kihasználásával, még inkább a közjó hasznára fordíthassuk.  
    A Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda üzemi tanácsai azonban úgy látják, az átalakítás még félúton sem jár, a várható folyamatok nincsenek végiggondolva, a szakmai, érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetekkel semmilyen párbeszéd nem kezdődött el, noha a jobbára csak a mi intézményeinkben megszerezhető szakmai tudás és tapasztalat alighanem elengedhetetlen az átalakítás sikeréhez.    Munkatársaink bizonytalanok, aggódnak a változások miatt, a sorsukat érintő, kötelezővé tett titkolózás nem segített növelni a bizalmukat.
Mi, ÜT-elnökök, nemcsak a közmédia 3300 dolgozójáért aggódunk, hanem azért a tizenötmillió magyar ajkú nemzettársunkért is, akiknek megítélésünk szerint alanyi jogon jár a tisztességes és szerethető közszolgálati rádió, televízió, hírszolgáltatás.
    Minden tudásunkkal hozzá szeretnénk járulni tehát a sikerhez. Csakhogy egy ilyen átalakítás nem megy egyik napról a másikra. Egy ilyen átalakítást egy emberöltő alatt csak egyszer lehet végrehajtani - és egyszer lehet elrontani. Biztosan tudjuk, hogy a kapkodásnak csak tévedés lehet a vége.
    Ezért levelet írtunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójának, illetve a Duna TV, az MTI és az MTV vezérigazgatóinak, amelyben azt kértük, hogy ne rohanjunk, hagyjunk időt a folyamatoknak, az új rendszerre való átállásnak. Óva intünk a kapkodástól, az improvizálástól és a szakmaiatlanságtól, ezért javasoljuk, hogy az új médiatörvény megszületése inkább csak a startpisztoly eldörrenését jelentse. Sikeres továbbfejlődés csak akkor lehetséges, ha a szakma képviselőit bevonják a döntések előkészítésébe.
    Nem ismerünk érvet, ami ez ellen szólna. Viszont ismerjük Orbán Viktor 2010. február 8-án tett nyilatkozatát. A Magyar Televízióban 7 óra 56 perckor ezt mondta:
     A médiarendszeren belül minden mozdulatot ötször-hatszor meg kell gondolni! Tehát semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, itt, legalábbis rövid távon, föltétlenül szükség - nincsen.  Azt javasolnám a következő kormánynak, hogy üljön le a médiumok képviselőivel, gondolja át az egész rendszert, kezdődjön egy megbeszélés, adjunk magunknak időt - ebben az ügyben a tatár nem hajt bennünket - ez lehet fél év, vagy egy év, és próbáljunk a médiavilág szereplőinek, vagy legalábbis fontosabb szereplőinek megegyezésével, vagy konzultációjának az alapján valami közös változást kialakítani!
    Az idézet minden szavával egyetértünk.
    Ám egyelőre nem ebben a szellemben zajlik minden idők legnagyobb médiaátszervezése. Sem az idézetben sugallt időigényes megfontolást nem látjuk, sem azt, hogy maguk a munkavállalók, a közszolgálati sajtómunkások, a médiavilág  fontosabb szereplői  lennének.
    Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr!
    Ezzel a levelünkkel nem panaszkodunk, csak a helyzetet ábrázoljuk.     Megítélésünk szerint a munkaügyi intézkedések elhalasztása nem hátráltatja a közmédiumok működésének átalakítását, hanem éppen ellenkezőleg, lehetőséget teremt a feladatok és tevékenységek körének pontos meghatározására, s ezt követheti a megfelelő eszköz- és feltételrendszer kialakítása. Részt akarunk venni az átalakításban, rendelkezésre kívánjuk bocsátani szakmai tapasztalatainkat, hogy egyúttal fel is készülhessünk a változásokra, és a kollégákat is segítsünk felkészíteni.
    Magunk is a jelenleginél sikeresebb közmédia kialakításán szeretnénk fáradozni, ezért arra kérjük, emberi és hivatali tekintélyét vesse latba, hogy fent vázolt kéréseink meghallgatásra találjanak.

    Budapest, 2010. december 22.


    Kapuvári Gábor, MTV ÜT-elnök
    Mocsáry Zoltán, Duna Televízió ÜT-elnök
    Szekeres Katalin, MTI ÜT-elnök.

    ----------------------------------------------------------------- --

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.