OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2010. december 27., hétfő 20:25

Nők és férfiak közötti kereseti rés az Észak-magyarországi régióban
    Budapest, 2010. december 27., hétfő (OS) - A 2011. novemberéig tartó TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét szándékszik elősegíteni. Ennek során- a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználja korábbi projektjeiben kialakított módszereket, beleértve a munkakörülményekre, keresetekre vonatkozó adatfelvételt.

    A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt keretében 2010. szeptemberében összesen 3500 fő telefonos lekérdezésére került sor. Az Észak-magyarországi régióban 926 főt kérdeztek meg.   Közülük 669 fő (322 férfi és 347 nő) válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a bruttó keresete, és 421 fő (211 férfi és 210 nő) nyilatkozott a nettó keresetéről. Eszerint a régióban a havi bruttó átlagkereset 117 873 Ft, a nettó átlagkereset 86 284 Ft volt.   Az EU ajánlásnak megfelelően számítva ki a nők és férfiak keresete közötti rést - azaz megnézve, hogy a nők és férfiak keresete közötti különbség hány százaléka a férfiak keresetének- az EQUAL projekt keretében létrehozott – korábbi - BérBarométer adatbázis 2006/2007 béradatai szerint az Észak-magyarországi régióban 12 %-os bruttó kereseti rés mellett 16% volt a nettó kereseti rés. A 2010. szeptemberi  Jó pályán!  lekérdezés alapján az Észak-magyarországi régióban a bruttó kereseti rés 14%, a nettó kereseti rés pedig mindössze 5% lett.   Az átlag mögött az egyes megyék jelentős mértékben eltérő tendenciái állnak. A BérBarométer keretében Heves megyében összegyűjtött minta szerinti, a nők és férfiak közötti bruttó kereseti rés 12% volt, miközben a 2010. szeptemberi felmérés szerint ez több mint kétszeresére, 28%-ra nőtt. Nógrád megyében is nőtt a kereseti rés, 2010-re ez 11% körül alakult, szemben a a 2006/2007-es 5%-kal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont a nők és férfiak közötti bruttó kereseti rés nagymértékben – 21%-ról 6,7%-ra – csökkent.  
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.