OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2010. december 29., szerda 14:56

Észak-alföldi régió: csökkent a társadalmi nemek közötti kereseti rés
    Budapest, 2010. december 29., szerda (OS) - A 2011. novemberéig tartó TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját,“jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét szándékszik elősegíteni. Ennek során- a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználja, ötvözi és továbbfejleszti a korábbi Bérbarométer (www.berbarometer.hu) és Pályainformációs tanácsadók projektben (www.palyatanacsadok.hu) korábban kialakított jó gyakorlatait, így – egyebek mellett -  a munkakörülményekre, keresetekre vonatkozó adatfelvételt.

    A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt keretében 2010. szeptemberében összesen 3500 fő telefonos lekérdezésére került sor.  Az Észak-alföldi régióban 929 főt kérdeztek meg. Közülük 826 fő (333 férfi és 493 nő) válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a bruttó keresete, és 846 fő (345 férfi és 501 nő) nyilatkozott a nettó keresetéről. Eszerint a régióban a havi bruttó átlagkereset 119 735 Ft, a nettó átlagkereset 87 839 Ft volt.  Az EU ajánlásnak megfelelően számítva ki a nők és férfiak keresete közötti rést - azaz megnézve, hogy a nők és férfiak keresete közötti különbség hány százaléka a férfiak keresetének- megállapíthatjuk, hogy az Észak-alföldi régióban a bruttó kereseti rés - a 2010 szeptemberi lekérdezés alapján - 11,6%, nettó kereseti rés pedig 11,2% lett.  Ezek a régiószintű adatok – más régiókkal, mint pl. az ugyancsak vizsgált Közép-dunántúli régióval ellentétben – jelentős javulást mutatnak egy korábbi, az EQUAL projekt keretében létrehozott BérBarométer adatbázis 2006/2007 eredményeihez képest: a BérBarométer adatbázis szerint az Észak-alföldi régióban a bruttó kereseti rés 20,7%, a nettó kereseti rés pedig 15% volt.  Az átlag mögött az egyes megyék eltérő tendenciái állnak. A BérBarométer keretében Hajdú-Bihar megyében összegyűjtött minta szerinti, a nők és férfiak közötti, 13%-os bruttó kereseti rés 2010-re 10%ra csökkent, nettó kereseti rés pedig 18%-ról 11,5%-ra.  Hasonlóképpen jelentősen csökkent a kereseti rés Szabolcs-Szatmár megyében: 2010-re a bruttó kereseti rés 25%-ról 14%-ra, a nettó átlagos kereset alapján kiszámított különbség pedig 11%-ra esett.   Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont a bruttó kereseti rés 2010. szeptemberében 18% lett (szemben a 2006/2007-es 14%kal), a nettó pedig 14%-ra emelkedett. /dr. Borbély Szilvia/
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.