OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2010. december 29., szerda 15:32

Dél-alföldi régió: nők és férfiak közötti kereseti rés
    Budapest, 2010. december 29., szerda (OS) - A 2011. novemberéig tartó TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját,“jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét szándékszik elősegíteni. Ennek során- a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználja, ötvözi és továbbfejleszti a korábbi Bérbarométer (www.berbarometer.hu) és Pályainformációs tanácsadók projektben (www.palyatanacsadok.hu) korábban kialakított jó gyakorlatait, így – egyebek mellett -  a munkakörülményekre, keresetekre vonatkozó adatfelvételt.

    A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt keretében 2010. szeptemberében összesen 3500 fő telefonos lekérdezésére került sor.  A Dél-alföldi régióban 731 főt kérdeztek meg. Közülük 614 fő (223 férfi és 391 nő) válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a bruttó keresete, és 623 fő (230 férfi és 393 nő) nyilatkozott a nettó keresetéről. Eszerint a régióban a havi bruttó átlagkereset 121 461 Ft, a nettó átlagkereset 88 684 Ft volt.    Az EU ajánlásnak megfelelően számítva ki a nők és férfiak keresete közötti rést - azaz megnézve, hogy a nők és férfiak keresete közötti különbség hány százaléka a férfiak keresetének- megállapíthatjuk, hogy a Dél-alföldi régióban a bruttó kereseti rés - a 2010 szeptemberi lekérdezés alapján – 14,2%, a nettó kereseti rés pedig 13,4% lett.   Ezek a régiószintű adatok – különösen a nettó bért illetően - javulást mutatnak egy korábbi, az EQUAL projekt keretében létrehozott BérBarométer adatbázis 2006/2007 eredményeihez képest: a BérBarométer adatbázis szerint a Dél-alföldi régióban a bruttó kereseti rés 15,5%, a nettó kereseti rés pedig 21% volt.   Az átlag mögött azonban az egyes megyék jelentős mértékben eltérő tendenciái állnak.  Így csökkent a társadalmi nemek közötti kereseti rés Békés megyében: 2010-re a bruttó kereseti rés 11%-ról 5,5%-ra, a nettó átlagos kereset alapján kiszámított különbség pedig 10%-ról 5,9%-ra esett.   Bács-Kiskun megyében a BérBarométer adatbázis alapján megállapított 10%-os bruttó kereseti rés 2010-re 29%-ra nőtt, a nettó kereseti rés pedig 6%-ról 24%-ra.   Nőtt, bár kevésbé erőteljesen a nők és a férfiak közötti kereseti rés Csongrád megyében is, itt a bruttó kereseti rés 2010. szeptemberében 16,8% lett, szemben a 2006/2007-es 11%-kal, a nettó kereseti rés pedig 10%-ról 16,9%-ra emelkedett./dr. Borbély Szilvia/    
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.